Tsjechië beëindigt de COVID-19 noodtoestand

{{ME name}} avatar   
{{ME name}}
Het Tsjechische parlement heeft tegen de verlenging van de noodtoestand gestemd

Het Tsjechische parlement heeft tegen de verlenging van de noodtoestand gestemd. De noodtoestand geeft, net zoals in Nederland, het kabinet de bevoegdheid om strikte maatregelen aan burgers op te leggen en de rechten van mensen te beperken. Het lagerhuis van het Tsjechische parlement weigerde het verzoek van de regering om de noodtoestand na zondag te verlengen.

De minister van Volksgezondheid van Tsjechië waarschuwde dat de epidemische situatie zou gaan verslechteren binnen enkele weken. Oppositiepartijen voeren echter aan dat de lockdown en bijbehorende maatregelen niet werken, zoals overigens ook al uit diverse studies is gebleken. Ook topwetenschapper John Ioannidis heeft onderzoek naar de effectiviteit van lockdowns gedaan. Hij vond geen noemenswaardig positief effect van lockdowns.

De stemming betekent dat bars, restaurants en cafés mogelijk op maandag kunnen heropenen. De avondklok en een verbod op bijeenkomsten van meer dan twee personen worden ook geannuleerd. Een opiniepeiling die woensdag werd gepubliceerd, liet een wijdverbreide scepsis in het land over de pandemie zien.

De Tsjechische regering moet nu luisteren naar de oppositie en volk. Het zal gaan handelen naar argumenten gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het land neemt daarmee afscheid van centralistisch handelen vanuit angst. Dit vereist moed van leiders. Een moed die de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida al eerder liet zien. Ondanks horror prognoses doet de staat het prima nadat in september alle maatregelen al werden beëindigd.


Bron: Nooit.nl

Geen reacties gevonden