Volgende

'We zijn onderweg naar een nieuwe samenleving.' Een gesprek met Bob de Wit

163 Bekeken· 15 Feb 2021
Frewon
Frewon
22 abonnees
22

⁣Marlies Dekkers in gesprek met hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit. “We moeten met z’n allen kunnen besluiten hoe we hiermee omgaan. [..] [anders] loopt het op een gegeven moment uit de hand.”

Van huis uit is De Wit strateeg en richt hij zich op bedrijven. “Ik hou me bezig met het begrijpen van de toekomst, dat is m’n vak.” Dat heeft bij uitstek met technologie te maken, zo stelt De Wit. Maar dat is niet het enige. “Ik had het gevoel dat de gevolgen van de technologische ontwikkelingen veel dieper, maatschappelijker waren dan mensen dachten.” We zijn onderweg naar een nieuwe samenleving. “Iedere keer als je van de ene samenlevingsvorm naar de andere gaat, heb je een tussenperiode.” Daar zitten we nu middenin, zo betoogt De Wit in zijn boek Society 4.0. In dit gesprek vertelt hij langs enkele lijnen hoe we hier over kunnen nadenken.

In het nieuwe digitale tijdperk gaat er bijvoorbeeld veel veranderen op het gebied van de economie. De Wit: “De machtsverhouding tussen landen en bedrijven zijn veranderd.” Hij spreekt over de grote techbedrijven als ‘corporate states’: ze gedragen zich als landen, en enkele commerciële monopolisten hebben de gehele digitale infrastructuur in handen. Dat vraagt om een collectieve aanpak. “De grote publieke vraagstukken kunnen niet in Nederland opgelost worden.” De Wit refereert in dit verband ook aan grote ongelijkheid en het klimaatproblemen en de plastic soup. “Als we iets willen moeten we een Europees verhaal hebben.”

Tegelijkertijd is er juist ook weer een beweging naar het lokale, zo stelt De Wit. “Er komen steeds meer technologieën waardoor je decentraal dingen kunt maken.” Toch zijn we daarbij weer afhankelijk van de digitale infrastructuur en de grote spelers in Silicon Valley. En dan benadrukt De Wit ook nog de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij pleit op zowel globale als lokale schaal meer democratische inspraak en feedback-systemen. “We moeten met z’n allen kunnen besluiten hoe we hiermee omgaan. [..] Er zit nu geen feedback-systeem op, en dan loopt het op een gegeven moment uit de hand.”

--

1:02​ Jij zegt: er komt een samenleving 4.0 aan?
2:33​ Over de maatschappelijke revolutie die nu gaande is
6:15​ Wat zijn volgens jou de onderwerpen waar we opnieuw over moeten nadenken omdat processen diepgaand aan het veranderen zijn?
9:07​ Wat doen Google en Facebook bijvoorbeeld waardoor het voor ons als land lastig is daar iets tegen te doen
11:33​ “We hebben gewoon geen democratie op wereldschaal”
17:14​ Over de tendens van glokalisering
26:22​ Jij zegt dat het meer glokaal wordt, en dan moet je ook het bestuur heroverwegen?
30:27​ Over het thema ongelijkheid en de gevaren daarvan
35:47​ Iets anders dat we moeten heroverwegen is ‘het natuurlijk leven’?
40:25​ Over kunstmatige intelligentie en de toekomstige mogelijkheden


--

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.

Volg ons!

Website: https://www.denieuwewereld.tv​
Twitter: https://twitter.com/De_NieuweWereld

Laat meer zien

 0 Comments sort   Sorteer op


Volgende