Volgende

"Let op! Staatstirannie ligt op de loer” zegt Rechtsfilosoof Prof. Herman van Gunsteren.

21 Bekeken· 24 May 2021
Frewon
Frewon
22 abonnees
22
In Blckbx

⁣"Let op! Staatstirannie ligt op de loer” zegt Rechtsfilosoof Prof. Herman van Gunsteren.

“Een testsamenleving en verplichte vaccinatie moet de overheid dus niet willen” zei de 80 jarige gast een tafel. Hij is daarmee een ‘oorlogskind’ maar nog steeds staat Emeritus Hoogleraar Politieke Theorieën Herman van Gunsteren strijdbaar in het leven. Hij maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen en bood spontaan een opiniestuk aan, aan de Volkskrant die op 4 mei verscheen.

Een scherp stuk waarin hij de “wappies” dankbaar is voor hun inspanning om de samenleving wakker te schudden en ons te behoeden voor ‘Staatstirannie’.

‘Leven we nog een democratie?” was een vraag die programmamaker Flavio Pasquino aan de hoogbejaarde rechtsfilosoof stelde. “Ja, maar het is opletten nu”, antwoordde Van Gunsteren die lange tijd in Leiden actief was.

”Dictatuur is ook in een democratie gepermitteerd, als het maar voor even is. Want in een crisis moet er snel en zonder al te veel overleg geschakeld kunnen worden. Bij de Romeinen gold dat ook maar dan moet de dictator na 1 jaar aftreden.” legt Herman gepassioneerd uit.

Op de vraag aan Van Gunsteren wat hij de overheid zou adviseren om in de huidige crisis te doen was hij stellig. “We moeten naar een samenleving die juist floreert door tegenstellingen. Een gezonde democratie gedijt op conflict en ernaar streven dat alle neuzen dezelfde kant op staan is niet wijs. Lastige burgers moeten we omarmen want die helpen om de boel op scherp te zetten. Een testsamenleving en verplichte vaccinatie moet de overheid dus niet willen”

Laat meer zien

 0 Comments sort   Sorteer op


Volgende